wtorek, 26 kwietnia 2011

Jaką temperaturę powinno mieć piwo?

Jednym ze stereotypów dotyczących piwa jest przekonanie, że powinniśmy je pić zimne, najlepiej prosto z lodówki. Mit ten pochodzi od samego źródła.
Producenci pokazują nam w reklamach "spocone" butelki, piwa w lodówkach, a niekiedy w lodzie. Wszystko to ma oczywiście na celu przekonanie nas aby pić ich supersmaczny produkt w niskich temperaturach. Oszukujemy nasze receptory, które w niskich temperaturach są nieco przytłumione. Tak na prawdę to niska temperatura (0°-4°) źle wpływa na nasze zdolności odczuwania smaku. Aromat, który jest ściśle powiązany z percepcją smaku również będzie intensywniejszy kiedy piwa nie będziemy mocno chłodzić. Dzięki przekonaniu, że piwo należy pić zimne, browar może wyprodukować piwo tańsze, mniej smaczne, a my i tak nie odczujemy różnicy. Co powinniśmy robić? Pozostaje nam chłodzić te piwa, bo inaczej nie są pijalne. Założenie jest takie: mocno chłodzimy te, które nie są smaczne i takie których smaku po prostu chcemy jak najmniej.
Temperatura podawania piwa powinna być dopasowana do jego stylu. Generalizując: im jaśniejsze tym temperatura podawania jest niższa. Jeżeli pijemy piwo ciemniejsze lub mocniejsze to jego temperatura powinna być wyższa. Chociaż nie jest to żelazną regułą.
Temperatury podawania piwa:
  • 0°-4°  -  W tej temperaturze najlepiej będą nam "smakowały" nasze koncerniaki ;-) 
  • 4°-7°  -  Pszeniczne (Hefeweizen), Kristalweizen, Kölsch, Premium Lager, Pilsner niemiecki, Golden Ale, Mocny Lager, Berliner Weisse, Belgian White, American Dark Lager
  • 8°-12°  -  American Pale Ale, Amber Ale, California Common, Dunkelweizen, Sweet Stout, Stout, Dry Stout, Porter,Golden Ale, Faro, Belgian Ale, Bohemian Pilsner, Dortmunder/Helles, Vienna, Schwarzbier, Smoked, Altbier, Tripel, Irish Ale
  • 12°-14°  -  Bitter, Brown Ale, India Pale Ale, English Pale Ale, English Strong Ale, Old Ale, Saison, Baltic Porter, Abbey Dubbel, Belgian Strong Ale, Weizen Bock, Bock, Foreign Stout, Scottish Ale, American Strong Ale, Mild
  • 14°-16°  -  Barley Wine, Abt/Quadrupel, Imperial Stout, Imperial/Double IPA, Doppelbock, Eisbock, Mead

2 komentarze:

  1. A jak zmierzyć temperaturę piwa, żeby wiedzieć czy się już odpowiednio schłodziło?

    OdpowiedzUsuń