czwartek, 14 kwietnia 2011

Piwo w Polsce

W Polsce wciąż królują piwa znane jako: jasne pełne i jasne premium. Są to piwa fermentacji dolnej tzw. Lagery. Jako naród nie mamy zbyt wygórowanego gustu jeżeli chodzi o piwa, dlatego bardzo łatwo nas  zaspokoić dając właśnie International Lagery. Większość z nich ma bardzo podobny kolor, smak oraz aromat. Świat piwa nie kończy się jednak na jasnym, złotym, lekko chmielonym trunku.

Gatunków piwa mamy niemalże 80!!! Każde z nich jest wyjątkowe i ma swoją historię. Każde ma własny niepowtarzalny smak i aromat. Niektóre smakują nam bardziej inne mniej. Na pewno watro poszukać właśnie tego czego tak na prawdę chcemy, a nie tego co nam się wciska na każdym rogu. Reklamy w stylu: "prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie" wołają o pomstę!

Na szczęście coś się powoli ruszyło w tym naszym wspaniałym kraju ;-) 

  1. Pierwsze primo: W zeszłym roku powstało Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych (PSPD), którego jestem dumnym członkiem :-D 
  2. Drugie primo: Grupy takie jak Żywiec (Żywiec, Warka, Tatra) czy Kompania Piwowarska (Tyskie, Żubr, Lech) zaczynają brać czynnie udział w promowaniu wiedzy o piwie, a nawet sponsorują imprezy związane z piwowarstwem domowym. Zrozumieli, że aby utrzymać się na rynku muszą zadbać o wizerunek firmy również wśród bardziej wymagającego grona wielbicieli "złotego trunku"
  3. Kolejne primo: Coraz więcej mamy browarów restauracyjnych. Wreszcie doczekaliśmy się w Szczecinie takiego lokalu (no prawie, bo jeszcze nie otwarty, ale już wybudowany), a kolejne już w planach.
  4. Ostatnie primo: Nastąpiło poruszenie w mniejszych browarach, które mają bardziej zróżnicowaną ofertę. Czyli wreszcie zaczęliśmy szukać produktów wyjątkowych. Jak na razie małe browary mają 4% rynku z tendencją rosnącą.
  5. Najostatniejsze primo: Oczywiście coś o czym na chwilkę zupełnie zapomniałem. Piwowarstwo domowe. Rośnie liczba domowych warzelni. Dzięki kilku sklepom internetowym, możemy nabyć wszystkie składniki do uwarzenia takiego piwa jakie chcemy. I to wszystko we własnej kuchni!
Do poczytania mogę zaproponować artykuł z rzeczpospolitej: Mały browar, duże zyski


Pzdr.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz